In bijna iedere keuken kom je er wel een tegen, een keukenmachine. Dit is een elektrisch apparaat dat veelvoorkomende karweitjes kan automatiseren. Een keukenmachine bestaat altijd uit diverse onderdelen zoals een motor, hulpstukken en een mengkom.
Met een goede keukenmachine, soms ook wel keukenrobot genoemd, kun je etenswaren kneden, kloppen, persen of hakken. Hierdoor heb je geen losse apparaten meer nodig zoals een staafmixer, hakmolen of snijmachine. Als je een keukenmachine gaat aanschaffen is het belangrijk om op bepaalde zaken te letten. Allereerst moet het doel ervan bekend zijn. Ga je er alleen sapjes mee maken of heb je hem ook nodig voor te hakken of om deeg te kneden? Verder is de grootte van de kom nog belangrijk en de diverse snelheden waar je het apparaat op kan instellen.
Een keukenmachine wordt ook wel een food processor genoemd. Een keukenmachine is ideaal voor te snijden, fijnmalen, hakken en mengen. Vooral etenswaar met een harde structuur kun je hiermee perfect raspen, in plakjes snijden of helemaal fijnmalen. Een food processors is vaak voorzien van diverse opzetstukken, (rasp)schijven, een krachtige motor en scherpe messen. Dit maakt hem geschikt om voedsel met een hardere structuur te verwerken.
Bij de meeste keukenmachines kun je zelf de snelheid instellen. Zo zet je hem op de laagste snelheid voor het kloppen van slagroom, eieren en het bereiden van deeg voor gebak en brood. De hogere snelheden zijn zeer geschikt voor het fijnhakken van uien en vlees, het fijnmalen, raspen of schijven snijden van groenten en voor het pureren van soep en smoothies.
Er is een ruim aanbod te vinden in keukenmachines van diverse merken. Iedere machine zit in een andere prijsklasse en typeert zich door bepaalde kenmerken. Bosch en Kenwood staan bekend om hun degelijke kwaliteit en ruime keuze. Apparaten van deze merken zijn over het algemeen goed betaalbaar. Heb je meer te besteden? Dan kun je kijken naar apparaten van Smeg en Kitchenaid. De budget apparaten zijn van Silvercrest en Magnani. Deze apparaten zijn weliswaar goedkoper, maar doen zeker niet altijd onder voor de duurdere varianten.
Bestek gebruik je iedere dag; of het nu is om een boterham te smeren of om de tafel mooi mee te dekken voor een uitgebreid diner. Welk bestek je gebruikt bepaal je helemaal zelf. Hieronder beschrijven wij de losse onderdelen van...
Lees artikel VoorgerechtenEen voorgerecht - ook wel voorafje genoemd - is een deel van een maaltijd. Het voorgerecht gaat vooraf aan het hoofdgerecht. De meeste voorgerechten ...
Lees artikel Eenvoudige receptenEr zijn meerdere manieren om makkelijk een gerecht te koken. Laat je inspiratie eens gaan en tover gekke gerechten op tafel door verschillen ingredie...
Lees artikel HoofdgerechtenEen hoofdgerecht kan worden gezien als het belangrijkste deel van een diner. Een hoofdgerecht wordt meestal uitgebreider geserveerd dan andere gangen en bevat meestal het zwaarste deel van een maaltijd. Dit is meestal vl...
Lees artikel