Pannen

Pannen

Een pan is een kookvoorwerp waarin maaltijden gekookt of gebakken kunnen worden. Pannen zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het gerecht, de bereidingswijze en de temperatuur waar dit mee gebeurt zijn er verschillende soorten die elk een eigen manier van gebruiken hebben. Hieronder sommen we de meestvoorkomende pannen op een rij gezet.

De kookpan

De kookpan, of ook wel kookpot genoemd, wordt gebruikt voor het koken van groenten, soepen en pasta's. Deze kookpannen zijn onmisbaar in de Nederlandse keuken. Je herkent een kookpan aan een cilindrische vorm met vaak een doorzichtige deksel. Binnen deze kookpannen zijn er weer specifieke pannen met elk een specifiek gerechtssoort dat er mee gekookt kan worden. We onderscheiden:

Soeppan

Dit is een kookpan, maar dan in een hogere variant. Het voordeel van een hogere variant is dat er grotere hoeveelheden in klaargemaakt kunnen worden. Daardoor worden deze pannen ook vaak gebruikt bij verjaardagen of gelegenheden om grotere hoeveelheden te koken. Deze pannen worden naast soep ook gebruikt voor aardappelen en dergelijke.

Sauspan

Door de bolvormige vorm van de pan is deze perfect voor het bereiden van sauzen of het smelten van chocolade. Door de vorm kom je overal goed bij en kun je makkelijk roeren door jouw maaltijd. De sauspan is evenals de steelpan voorzien van een praktische steel waarmee je de pan kunt vasthouden.

Steelpan

De steelpan is een zeer praktische pan die een steel in plaats van een handgreep heeft. De steelpan zit tussen een kook- en sauspan in. Enkele voordelen van een steelpan zijn de grote hoeveelheid van een soeppan met de praktische steel van een sauspan.

De bakpan

De bakpan is er voor het bakken en braden van verschillende soorten gerechten. Een bakpan kan worden gebruikt om aardappelpartjes of een stuk vlees in te braden. Onder een bakpan verstaan we de volgende soorten pannen:

Koekenpan

Koekenpannen zijn er voor het bakken van jouw maaltijd. Afhankelijk van het soort voedsel dat er gebakken moet worden zijn er verschillende varianten. Zo zijn er koekenpannen met een antikleeflaag voor eiwitrijke producten en roestvrijstalen pannen voor het bakken van vlees.

Hapjespan

Een hapjespan kun je vergelijken met een koekenpan, echter heeft de hapjespan een hogere rand waardoor je grotere hoeveelheden kunt bereiden. Je kunt een deksel op de hapjespan gebruiken zodat je naast bakken ook kunt stoven.

Wokpan

Wokpannen zijn er in verschillende soorten en maten. Naast de Aziatische wok en de Indonesische Wadjan kennen wij in Nederland de normale wokpan. In deze wokpan kun je kleine stukjes vlees en groenten op hoge temperatuur bereiden. Vaak worden er gerechten als rijst in combinatie met vlees of vis in bereid.

De braadpan

Een braadpan wordt ook wel stoofpan genoemd. Deze pannen bevatten een deksel en hierin worden gerechten gestoofd en gebraden. Braadpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en soorten. We onderscheiden een Dutch oven, Braadslede, Tajine of römertopf. In deze pannen suddert jouw gerecht langzaam aan tot het gaar is.

Terug naar het overzicht
Kookwinkel online 2024 | Sitemap Over ons | Privacy & Disclaimer | URLmedia |