Bestek

Bestek

Bestek gebruik je iedere dag; of het nu is om een boterham te smeren of om de tafel mooi mee te dekken voor een uitgebreid diner. Welk bestek je gebruikt bepaal je helemaal zelf. Hieronder beschrijven wij de losse onderdelen van bestek, het samenstellen van bestek en over het gebruik en onderhoud ervan.

De basis van bestek

Een basis bestekset bestaat uit de volgende onderdelen: tafelvorken, tafelmessen, tafellepels en koffielepels. Hoeveel je van ieder nodig hebt, is afhankelijk van de samenstelling van het gezin. Wanneer je thuis met twee personen bent, is het toch verstandig om meer bestek te hebben dan 2 van ieder. Je krijgt immers vast en zeker wel eens gasten over de vloer die mee eten. Bovendien wil je ook niet na iedere maaltijd moeten afwassen omdat je geen bestek meer hebt. Meer bestek als personen in je huishouden is dus zeker geen overbodige luxe.

Het materiaal

Je wilt je bestek jarenlang kunnen gebruiken. Daarom is het belangrijk dat het is gemaakt van materiaal dat lang meegaat en weinig onderhoud vergt. Bestek wordt meestal gemaakt van roestvrij staal (RVS). Dit is een mengsel van ijzer, nikkel en chroom. Er bestaat ook verzilverd bestek. Dit is vaak gemaakt van roestvrij staal waar vervolgens een laagje zilver op is aangebracht.

Etiquette

Heb je een chique diner of geef je er zelf een? Dan is het handig om de tafel etiquette te kennen. Er bestaan namelijk allemaal regels en gewoontes over hoe het bestek moet liggen en hoe je ermee omgaat. Het bestek dat je als eerste gaat gebruiken plaats je aan de buitenkant. Het bestek van het voorgerecht ligt dus aan de buitenkant en het bestek voor het hoofdgerecht ligt het dichts bij het bord. Aan de linkerkant van het bord liggen de vorken. Van links naar rechts zijn dit de saladevork, de visvork en als laats de vork voor het hoofdgerecht. Rechts van het bord liggen de messen én de soeplepel. Dit zijn van links naar rechts de soeplepel, het salademes, het vismes en het mes voor het hoofdgerecht. Andere belangrijke regels zijn: de messen liggen met de kartels richting het bord, het dessertbestek ligt horizontaal boven het bord, wanneer je een pauze neemt leg je het bestek kruislings op je bord en als je klaar bent met eten dan leg je het bestek op de rand van het bord.

Bestekset uitbreiden

Buiten het standaard bestek zijn er nog diverse extra's die jouw set compleet maken. Denk bijvoorbeeld aan steakmessen die ideaal zijn voor het snijden van flinke stukken vlees dankzij de scherpe, gekartelde en verharde lemmeten. Maar ook aan taartbestek om gezellig met vrienden en familie van een stukje taart of gebak te genieten. Er bestaat ook bestek voor vis. Dit lijkt op het eerste oog niet anders dan normaal bestek, maar als je naar de details gaat kijken dan ontdek je kleine verschillen. De meeste vorken hebben een gat waardoor de sappen weg kunnen lopen of om een graat te verwijderen.

Terug naar het overzicht
Kookwinkel online 2022 | Sitemap Over ons | Privacy & Disclaimer | URLmedia |