Ga je vanavond prei stoven, broccoli koken of spinazie wokken? Allemaal lekker én gezond! Maar hoe lang moet je deze en andere groenten bereiden en wat is de normale portie? Hoe lang zijn verschillende groenten houdbaar? Wij geven je inzicht in de kooktijd en houdbaarheid per groente.
Groente | Rauw | Frituren | Grillen | Koken | Stomen | Stoven | Wokken |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Aardappels | - | 5 min | 30 min | 20 min | 25 min | 10 min | - |
Andijvie | Mogelijk | - | - | 15 min | 25 min | 10 min | - |
Artisjok | Mogelijk | 2 min | - | 30 min | 30 min | 20 min | 10 min |
Asperges | Mogelijk | 5 min | 5 min | 15 min | 20 min | 15 min | 5 min |
Aubergine | - | 4 min | 2 min | 15 min | 15 min | 10 min | 5 min |
Augurken | Mogelijk | 2 min | - | - | - | - | - |
Bieslook | Mogelijk | - | - | - | - | - | - |
Bleekselderij | Mogelijk | - | - | 10 min | 15 min | 15 min | 5 min |
Bloemkool | Mogelijk | 5 min | 3 min | 12 min | 15 min | 8 min | 10 min |
Boerenkool | - | - | - | 30 min | - | 90 min | 5 min |
Bosui | Mogelijk | 7 min | 10 min | 10 min | 5 min | 3 min | 3 min |
Broccoli | Mogelijk | 5 min | 7 min | 10 min | 12 min | 15 min | 3 min |
Bruine bonen | - | - | - | 90 min | - | - | - |
Champignons | - | 5 min | 6 min | 10 min | 5 min | 5 min | 5 min |
Courgette | Mogelijk | 3 min | 6 min | 15 min | 15 min | 10 min | 2 min |
Erwten | Mogelijk | - | - | 6 min | 6 min | 10 min | 5 min |
Ijsbergsla | Mogelijk | - | - | - | - | 15 min | 2 min |
Kapucijners | - | - | - | 6 min | 3 min | - | 3 min |
Knoflook | Mogelijk | 2 min | 1 min | 2 min | - | - | 1 min |
Knolselderij | Mogelijk | 3 min | 3 min | 15 min | 15 min | 10 min | 3 min |
Komkommer | Mogelijk | - | - | 10 min | 15 min | 10 min | 3 min |
Koolraap | - | 3 min | - | 30 min | 8 min | 20 min | 3 min |
Linzen | Mogelijk | - | - | 60 min | - | 25 min | - |
Maïs | Mogelijk | - | 10 min | 15 min | 20 min | 10 min | 5 min |
Paprika | Mogelijk | - | 3 min | - | - | 15 min | 3 min |
Peterselie | Mogelijk | 10 sec | - | - | - | - | - |
Peulen | - | - | - | 5 min | 15 min | 30 min | 5 min |
Pompen | Mogelijk | 3 min | 5 min | 20 min | 10 min | 30 min | 2 min |
Prei | Mogelijk | 30 sec | 4 min | 15 min | 15 min | 10 min | 10 min |
Rabarber | Mogelijk | - | 4 min | 10 min | - | 12 min | - |
Rode biet | Mogelijk | 2 min | 30 min | 40 min | 20 min | 20 min | - |
Rode kool | Mogelijk | - | - | 20 min | 20 min | 30 min | 5 min |
Savooiekool | Mogelijk | 3 min | - | 10 min | 20 min | 10 min | - |
Sla | Mogelijk | - | - | - | - | 10 min | 2 min |
Snijbonen | - | - | - | 10 min | 5 min | 10 min | 2 min |
Sperziebonen | - | 3 min | - | 8 min | 8 min | 10 min | 5 min |
Spinazie | Mogelijk | - | - | 5 min | 12 min | 5 min | 5 min |
Spitskool | Mogelijk | - | - | 10 min | 7 min | 25 min | 5 min |
Spruiten | - | 5 min | - | 7 min | 12 min | 5 min | 4 min |
Taugé | Mogelijk | - | - | 1 min | 3 min | 3 min | 1 min |
Tomaat | Mogelijk | - | 2 min | - | 15 min | 5 min | 3 min |
Tuinbonen | - | - | - | 30 min | - | - | 3 min |
Ui | Mogelijk | 4 min | 5 min | 20 min | - | 15 min | 2 min |
Venkel | Mogelijk | - | 3 min | 15 min | 25 min | 10 min | 3 min |
Witlof | Mogelijk | 8 min | 1 min | 10 min | 15 min | 10 min | 8 min |
Witte bonen | - | - | - | 60 min | - | 10 min | - |
Witte kool | Mogelijk | - | - | 10 min | - | - | 9 min |
Wortel | Mogelijk | - | 25 min | 10 min | 10 min | 12 min | 6 min |
Groente | Houdbaarheid | Portie kleine eter | Portie grote eter |
---|---|---|---|
Aardappels | 5-7 maanden | 200 gram | 250 gram |
Andijvie | 3 dagen | 300 gram | 350 gram |
Artisjok | 4-7 dagen | 200 gram | 250 gram |
Asperges | 2 dagen | 250 gram | 300 gram |
Aubergine | 3-7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Augurken | 1-2 jaar | - | - |
Bieslook | 3 dagen | - | - |
Bleekselderij | 3-7 dagen | 300 gram | 350 gram |
Bloemkool | 7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Boerenkool | 2-3 dagen | 400 gram | 450 gram |
Bosui | 7 dagen | - | - |
Broccoli | 2-3 dagen | 250 gram | 300 gram |
Bruine bonen | 1-2 jaar | 250 gram | 300 gram |
Champigons | 2-3 dagen | 225 gram | 275 gram |
Courgette | 5-7 dagen | 225 gram | 275 gram |
Erwten | 4 dagen | 475 gram | 525 gram |
Ijsbergsla | 1-2 dagen | 75 gram | 125 gram |
Kapucijners | 3-7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Knoflook | 2 maanden | - | - |
Knolselderij | 2-3 weken | 250 gram | 300 gram |
Komkommer | 1-2 weken | - | - |
Koolraap | 2-4 weken | - | - |
Linzen | 1 jaar | 150 gram | 200 gram |
Maïs | 2 dagen | 250 gram | 300 gram |
Paprika | 3-5 dagen | 225 gram | 275 gram |
Peterselie | 5-7 dagen | - | - |
Peulen | 2-3 dagen | 225 gram | 275 gram |
Pompoen | 1-2 maanden | 250 gram | 300 gram |
Prei | 2 weken | 350 gram | 400 gram |
Rabarber | 7 dagen | 225 gram | 275 gram |
Rode biet | 2-4 weken | 300 gram | 350 gram |
Rode kool | 1-2 dagen | 200 gram | 250 gram |
Savooiekool | 2 weken | 250 gram | 300 gram |
Sla | 2-3 dagen | 75 gram | 125 gram |
Snijbonen | 5 dagen | 200 gram | 250 gram |
Sperziebonen | 3-5 dagen | 200 gram | 250 gram |
Spinazie | 1-2 dagen | 350 gram | 400 gram |
Spitskool | 3-7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Spruiten | 1-2 dagen | 200 gram | 250 gram |
Taugé | 1-2 dagen | 50 gram | 100 gram |
Tomaat | 1-2 weken | 225 gram | 275 gram |
Tuinbonen | 2 weken | 450 gram | 500 gram |
Ui | 2-3 weken | - | - |
Venkel | 2-3 weken | 250 gram | 300 gram |
Witlof | 7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Witte bonen | 1-2 jaar | 250 gram | 300 gram |
Witte kool | 1-2 dagen | 200 gram | 250 gram |
Wortel | 1-2 weken | 200 gram | 250 gram |
Het geven van een kook cadeaubon kan gezien worden als een geschikt cadeau voor een van je vrienden, geliefden of andere vorm van relatie. Bovendien kun je met een cadeaubon tal van verschillende kanten uit. In dit artik...
Lees artikel BestekBestek gebruik je iedere dag; of het nu is om een boterham te smeren of om de tafel mooi mee te dekken voor een uitgebreid diner. Welk bestek je gebruikt bepaal je helemaal zelf. Hieronder beschrijven wij de losse onderdelen van...
Lees artikel PannenEen pan is een kookvoorwerp waarin maaltijden gekookt of gebakken kunnen worden. Pannen zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het gerecht, de bereidingswijze en de temperatuur waar dit mee gebeurt zijn er ve...
Lees artikel HoofdgerechtenEen hoofdgerecht kan worden gezien als het belangrijkste deel van een diner. Een hoofdgerecht wordt meestal uitgebreider geserveerd dan andere gangen en bevat meestal het zwaarste deel van een maaltijd. Dit is meestal vl...
Lees artikel