Ga je vanavond prei stoven, broccoli koken of spinazie wokken? Allemaal lekker én gezond! Maar hoe lang moet je deze en andere groenten bereiden en wat is de normale portie? Hoe lang zijn verschillende groenten houdbaar? Wij geven je inzicht in de kooktijd en houdbaarheid per groente.
Groente | Rauw | Frituren | Grillen | Koken | Stomen | Stoven | Wokken |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Aardappels | - | 5 min | 30 min | 20 min | 25 min | 10 min | - |
Andijvie | Mogelijk | - | - | 15 min | 25 min | 10 min | - |
Artisjok | Mogelijk | 2 min | - | 30 min | 30 min | 20 min | 10 min |
Asperges | Mogelijk | 5 min | 5 min | 15 min | 20 min | 15 min | 5 min |
Aubergine | - | 4 min | 2 min | 15 min | 15 min | 10 min | 5 min |
Augurken | Mogelijk | 2 min | - | - | - | - | - |
Bieslook | Mogelijk | - | - | - | - | - | - |
Bleekselderij | Mogelijk | - | - | 10 min | 15 min | 15 min | 5 min |
Bloemkool | Mogelijk | 5 min | 3 min | 12 min | 15 min | 8 min | 10 min |
Boerenkool | - | - | - | 30 min | - | 90 min | 5 min |
Bosui | Mogelijk | 7 min | 10 min | 10 min | 5 min | 3 min | 3 min |
Broccoli | Mogelijk | 5 min | 7 min | 10 min | 12 min | 15 min | 3 min |
Bruine bonen | - | - | - | 90 min | - | - | - |
Champignons | - | 5 min | 6 min | 10 min | 5 min | 5 min | 5 min |
Courgette | Mogelijk | 3 min | 6 min | 15 min | 15 min | 10 min | 2 min |
Erwten | Mogelijk | - | - | 6 min | 6 min | 10 min | 5 min |
Ijsbergsla | Mogelijk | - | - | - | - | 15 min | 2 min |
Kapucijners | - | - | - | 6 min | 3 min | - | 3 min |
Knoflook | Mogelijk | 2 min | 1 min | 2 min | - | - | 1 min |
Knolselderij | Mogelijk | 3 min | 3 min | 15 min | 15 min | 10 min | 3 min |
Komkommer | Mogelijk | - | - | 10 min | 15 min | 10 min | 3 min |
Koolraap | - | 3 min | - | 30 min | 8 min | 20 min | 3 min |
Linzen | Mogelijk | - | - | 60 min | - | 25 min | - |
Maïs | Mogelijk | - | 10 min | 15 min | 20 min | 10 min | 5 min |
Paprika | Mogelijk | - | 3 min | - | - | 15 min | 3 min |
Peterselie | Mogelijk | 10 sec | - | - | - | - | - |
Peulen | - | - | - | 5 min | 15 min | 30 min | 5 min |
Pompen | Mogelijk | 3 min | 5 min | 20 min | 10 min | 30 min | 2 min |
Prei | Mogelijk | 30 sec | 4 min | 15 min | 15 min | 10 min | 10 min |
Rabarber | Mogelijk | - | 4 min | 10 min | - | 12 min | - |
Rode biet | Mogelijk | 2 min | 30 min | 40 min | 20 min | 20 min | - |
Rode kool | Mogelijk | - | - | 20 min | 20 min | 30 min | 5 min |
Savooiekool | Mogelijk | 3 min | - | 10 min | 20 min | 10 min | - |
Sla | Mogelijk | - | - | - | - | 10 min | 2 min |
Snijbonen | - | - | - | 10 min | 5 min | 10 min | 2 min |
Sperziebonen | - | 3 min | - | 8 min | 8 min | 10 min | 5 min |
Spinazie | Mogelijk | - | - | 5 min | 12 min | 5 min | 5 min |
Spitskool | Mogelijk | - | - | 10 min | 7 min | 25 min | 5 min |
Spruiten | - | 5 min | - | 7 min | 12 min | 5 min | 4 min |
Taugé | Mogelijk | - | - | 1 min | 3 min | 3 min | 1 min |
Tomaat | Mogelijk | - | 2 min | - | 15 min | 5 min | 3 min |
Tuinbonen | - | - | - | 30 min | - | - | 3 min |
Ui | Mogelijk | 4 min | 5 min | 20 min | - | 15 min | 2 min |
Venkel | Mogelijk | - | 3 min | 15 min | 25 min | 10 min | 3 min |
Witlof | Mogelijk | 8 min | 1 min | 10 min | 15 min | 10 min | 8 min |
Witte bonen | - | - | - | 60 min | - | 10 min | - |
Witte kool | Mogelijk | - | - | 10 min | - | - | 9 min |
Wortel | Mogelijk | - | 25 min | 10 min | 10 min | 12 min | 6 min |
Groente | Houdbaarheid | Portie kleine eter | Portie grote eter |
---|---|---|---|
Aardappels | 5-7 maanden | 200 gram | 250 gram |
Andijvie | 3 dagen | 300 gram | 350 gram |
Artisjok | 4-7 dagen | 200 gram | 250 gram |
Asperges | 2 dagen | 250 gram | 300 gram |
Aubergine | 3-7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Augurken | 1-2 jaar | - | - |
Bieslook | 3 dagen | - | - |
Bleekselderij | 3-7 dagen | 300 gram | 350 gram |
Bloemkool | 7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Boerenkool | 2-3 dagen | 400 gram | 450 gram |
Bosui | 7 dagen | - | - |
Broccoli | 2-3 dagen | 250 gram | 300 gram |
Bruine bonen | 1-2 jaar | 250 gram | 300 gram |
Champigons | 2-3 dagen | 225 gram | 275 gram |
Courgette | 5-7 dagen | 225 gram | 275 gram |
Erwten | 4 dagen | 475 gram | 525 gram |
Ijsbergsla | 1-2 dagen | 75 gram | 125 gram |
Kapucijners | 3-7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Knoflook | 2 maanden | - | - |
Knolselderij | 2-3 weken | 250 gram | 300 gram |
Komkommer | 1-2 weken | - | - |
Koolraap | 2-4 weken | - | - |
Linzen | 1 jaar | 150 gram | 200 gram |
Maïs | 2 dagen | 250 gram | 300 gram |
Paprika | 3-5 dagen | 225 gram | 275 gram |
Peterselie | 5-7 dagen | - | - |
Peulen | 2-3 dagen | 225 gram | 275 gram |
Pompoen | 1-2 maanden | 250 gram | 300 gram |
Prei | 2 weken | 350 gram | 400 gram |
Rabarber | 7 dagen | 225 gram | 275 gram |
Rode biet | 2-4 weken | 300 gram | 350 gram |
Rode kool | 1-2 dagen | 200 gram | 250 gram |
Savooiekool | 2 weken | 250 gram | 300 gram |
Sla | 2-3 dagen | 75 gram | 125 gram |
Snijbonen | 5 dagen | 200 gram | 250 gram |
Sperziebonen | 3-5 dagen | 200 gram | 250 gram |
Spinazie | 1-2 dagen | 350 gram | 400 gram |
Spitskool | 3-7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Spruiten | 1-2 dagen | 200 gram | 250 gram |
Taugé | 1-2 dagen | 50 gram | 100 gram |
Tomaat | 1-2 weken | 225 gram | 275 gram |
Tuinbonen | 2 weken | 450 gram | 500 gram |
Ui | 2-3 weken | - | - |
Venkel | 2-3 weken | 250 gram | 300 gram |
Witlof | 7 dagen | 250 gram | 300 gram |
Witte bonen | 1-2 jaar | 250 gram | 300 gram |
Witte kool | 1-2 dagen | 200 gram | 250 gram |
Wortel | 1-2 weken | 200 gram | 250 gram |
Een voorgerecht - ook wel voorafje genoemd - is een deel van een maaltijd. Het voorgerecht gaat vooraf aan het hoofdgerecht. De meeste voorgerechten ...
Lees artikel IngrediĆ«ntenBij ieder gerecht dat je gaat bereiden heb je ze nodig: ingrediënten. Dit zijn de bestanddelen, genoemd in recepten, die noodzakelijk zijn voor de...
Lees artikel Basis recept brood bakkenEr gaat niets boven de geur van versgebakken brood in huis. Maar hoe maak je nu zelf het perfecte brood? Gelukkig is het bakken van brood helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met dit basis recept brood ...
Lees artikel BestekBestek gebruik je iedere dag; of het nu is om een boterham te smeren of om de tafel mooi mee te dekken voor een uitgebreid diner. Welk bestek je gebruikt bepaal je helemaal zelf. Hieronder beschrijven wij de losse onderdelen van...
Lees artikel