Nagerechten

Nagerechten

Het nagerecht wordt in de volksmond ook wel dessert of toetje genoemd. Dit is de gang waarmee een diner kan worden beëindigd. Een toetje kunnen we onderscheiden in een zoet of hartig nagerecht. Een aantal toetjes die we hier in Nederland kennen zijn fruit, pudding, yoghurt, ijs of vla. Het toetje wordt achteraf gegeten omdat het meestal erg zoet en lekker is. Het is dus een soort van traktatie. Daarnaast geeft een toetje door het hoge aantal suikers en vetten een vol en voldaan gevoel aan het einde van een diner. Hieronder beschrijven we de in onze ogen meest traditionele Nederlandse toetjes.

Pudding

Pudding is een meestal zoet nagerecht dat wordt gemaakt op basis van melk of sojamelk. De melk wordt gebonden met zetmeelproducten en aangevuld met eiwit als geleermiddel en eieren of custardpoeder. In Nederland kennen we pudding als een zeer bekende toetjessoort. In andere landen wordt de term pudding in veel bredere zin gezien. In de Engelse taal betekent pudding een nagerecht in zijn algemeen of kan er ook een pasteitje mee worden bedoeld. We onderscheiden warme en koude pudding. Bij een warme variant worden er vaak smaakmakers als bijvoorbeeld amandelen toegevoegd. Bij de koude variant die wij Nederlanders kennen worden vaak chocoladepasta's of vruchtenpuree in de room verwerkt.

Vla

Naast pudding wordt er vaak vla gegeten als nagerecht. Vla is een typisch Nederlands zuivelproduct dat wordt genuttigd als toetje. Vla wordt gemaakt van verse koemelk met toevoegingen die de viscositeit tot die van yoghurt verhogen. Vla lijkt op pudding maar is vaak wat vloeibaarder. Traditioneel wordt vla gemaakt van gekookte melk met een combinatie van eieren, maïzena en vanille. Hierbij wordt dan suiker toegevoegd en vaak zijn de varianten in de winkel ook nog voorzien van andere verdikkingsmiddelen als gelatine en agaragar. Vla is een typisch Nederlands product dat in 2006 voor het eerst in het buitenland werd geïntroduceerd. Inmiddels heeft Duitsland, maar ook België de Nederlandse vla overgenomen als dessert. Ondanks dat vla door vele Nederlanders ook pudding wordt genoemd zit er wel degelijk een verschil in. Vla is namelijk vloeibaar en pudding is in tegendeel meestal iets steviger gebonden.

Terug naar het overzicht
Kookwinkel online 2024 | Sitemap Over ons | Privacy & Disclaimer | URLmedia |